Frågor och svar

När flyger vi?

1Säsong
Säsongen i Stockholm, Västerås samt Uppsala sträcker sig mellan 1 maj och 30 september. Vi samlas ca 3 timmar före solnedgången och startar ca 1,5 timme före solens nedgång. Detta innebär att vi har olika samlingstider under säsongens gång.
2Vinterflygning
Vi utför inga kommersiella flygningar under vintern på våra breddgrader. Våra vintrar är oftast väldigt milda, regniga och blåsiga. Men är frågan om man kan flyga på vintern så är det ja, det kan man om det är snö och minusgrader.

Var flyger vi?

1Flygregion
Vi erbjuder ballongflygning i Stockholm, Västerås samt Uppsala. I samtliga städer försöker vi alltid flyga över stadskärnan, men då man inte kan styra en ballong planeras flygningen så att den ska bli så säker som möjligt. Bokar man hela korgen så får man vara med och påverka var flygningen ska genomföras.
Vill man flyga någon annanstans i Sverige så kontakta gärna oss så leder vi dig vidare till rätt ballongfirma för er önskade region.

När är det bäst att flyga?

1Maj-september
Det finns ingen bättre eller sämre dag att välja. Alla månaderna har sin tjusning. I början och slutet av säsongen är luften väldigt klar och man kan se långt. Det är en härlig period som bjuder på mycket färger från naturen. Friskare luft och lite kyligare.

Under mitten på sommaren går solen ner som senast och kan då bjuda på flygningar fram till efter 22-tiden. Det är betydligt varmare i luften men sikten kan också vara sämre på grund av dis. Det är inte ovanligt att vi flyger över folk som sitter och grillar eller tar ett kvällsdopp i en sjö.
2Morgonflygning
Morgonflygningar genomförs främst juni-augusti. Även fast det är nästan mitt i natten vi samlas så är det en obeskrivlig känsla, att flyga ballong mellan 04:00-06:00 är nog det bästa sättet att starta en ny dag på.
Det är unikt för nordliga länder att flyga så pass tidigt då solen i många andra sydligare länder går upp senare.

Vad händer om flygningen blir inställd?

1Väder
Vädret kan tyvärr ställa till det ibland och vi tvingas då till att ställa in flygningen. Det kan hända både en och två gånger. Er biljett blir ombokningsbar så snart som möjligt efter inställd flygning, men senast 24 timmar senare. Då är det bara att boka in er på en ny flygning. Så länge det är vädret som är dåligt så är er biljett giltig.

Vad ska jag ha på mig?

1Kvällsflygning
Till en kvällsflygning rekommenderar vi att ni klär er som vid en skogspromenad, allt efter rådande väder. Det vill säga långbyxor samt bra skor och gärna en extra (varm) tröja. Det kan hända att vi landar i högt gräs eller på ett lite lerigt fält. Efter solens nedgång kan det bli ruggigt och tidvis mycket mygg. Högklackat och kjol är inget vi rekommenderar. Ta gärna med en keps och/eller vattenflaska om det är varmt ute.
2Morgonflygning
Till en morgonflygning rekommenderar vi att man utrustar sig med stövlar eller liknande skor. Detta på grund av morgondaggen som bygger upp under natten.

Kan alla flyga luftballong?

1Ålder
För att få flyga ballong med oss måste du vara minst 12 år och 140 cm. Om du är under 18 år ska minst en målsman följa med i korgen.
2Skada eller sjukdom
Flygningen är ungefär en timme lång och du ska orka stå upp i korgen under denna tid. Landningen kan jämföras med att hoppa ner från en pall, om du på grund av ryggproblem eller handikapp inte klarar av detta så rekommenderar vi ej att du flyger luftballong.
Om du på grund av annan skada eller sjukdom är osäker på om du kan flyga ballong så rekommenderar vi att du rådgör med din läkare.
3Graviditet
Av säkerhetsskäl flyger vi ej dig som är gravid. Blir du gravid efter köp av biljett så förlänger vi din biljett så att du kan njuta av din upplevelse efter graviditeten. Skicka in ett graviditetsintyg som du får av barnmorskan tillsammans med biljettnummer så fixar vi detta åt dig.

Är jag försäkrad under flygningen?

1Ja!
Alla som väljer att flyga luftballong med oss är fullt försäkrade under flygningen, detta enligt Transportstyrelsens bestämmelser.

Har jag någon ångerrätt på mitt köp av ballongbiljetter?

114 dagar
Vid köp av flygbiljetter - även ballongbiljetter - har du inte någon ångerrätt eller öppet köp enligt svensk lag. Vi erbjuder dock pengarna tillbaka inom 14 dagar från ditt köp. Ångerrätten gäller inte på vårt fysiska presentkort.