FAQ

När flyger vi?

1Säsong
Säsongen i Uppsala sträcker sig mellan 1 maj och 30 september, i Stockholm har vi koncentrerat säsongen mellan 1 juni-31 augusti. Vi samlas ca 3 timmar före solnedgången och startar ca 1,5 timme före solens nedgång. Detta innebär alltså att vi har olika samlingstider under säsongens gång.
2Vinterflygning
Om en grupp gemensamt vill flyga på vintern så är det möjligt. Men vi bedriver ingen öppen säsong då vädret oftast är ogynnsamt för ballongflygning. Men blir det en bra vinter med snö och minusgrader så är det helt klart genomförbart. Kontakta oss i så fall.

Var flyger vi?

1Flygregion
Uppsala samt Stockholm. I båda städerna försöker vi alltid flyga över stadskärnan, men då man inte kan styra en ballong planeras flygningen så att den ska bli så säker som möjligt. Bokar man hela korgen så får man vara med att påverka vart flygningen ska genomföras. Vill man flyga någon annanstans i Sverige så kontakta gärna oss så leder vi dig vidare till rätt ballongfirma för er önskade region.

När är det bäst att flyga?

1Flygdagar året om
Det finns ingen bättre eller sämre dag att välja. Alla månaderna har sin tjusning. I början och slutet av säsongen är luften väldigt klar och man kan se långt. Det är en härlig period som bjuder på mycket färger från naturen. Friskare luft och lite kyligare.
2Sommar
Under mitten på sommaren så går solen ner som senast och kan då bjuda på flygningar fram till efter 22-tiden. Det är betydligt varmare i luften men sikten kan också vara sämre på grund av dis. Det är inte ovanligt att vi flyger över folk som sitter och grillar eller tar ett kvällsdopp i en sjö.
3Morgonflygning
Morgonflygningar genomförs främst juni-augusti. Även fast det är nästan mitt i natten vi samlas så är det en obeskrivlig känsla, att flyga ballong mellan 04:00-06:00 är nog det bästa sättet att starta en ny dag på. Det är unikt för nordliga länder att flyga så pass tidigt då solen i många andra sydligare länder går upp senare.
4Vinterflygning
Om möjligt, främst februari – mars, flygning sker mitt på dagen. Det är oftast väldigt kallt, men samtidigt otroligt vackert att flyga över ett vinterlandskap.
Att flyga under vintertid är utanför vår normala säsong. Kontakta oss därför för mer information.

Vad händer om flygningen blir inställd?

1Väder
Vädret kan tyvärr ställa till det ibland och vi tvingas då till att ställa in flygningen. Det kan hända både en och två gånger. Er biljett blir ombokningsbar så snart som möjligt efter inställd flygning, men senast 24 timmar senare. Då är det bara att boka in er på en ny flygning. Så länge det är vädret som är dåligt så är er biljett giltig.

Vad ska jag ha på mig?

1Kvällsflygning
Till en kvällsflygning rekommenderar vi att ni klär er som vid en skogspromenad, allt efter rådande väder. Det vill säga långbyxor samt bra skor och gärna en extra (varm) tröja. Det kan hända att vi landar i högt gräs eller på ett lite lerigt fält. Efter solens nedgång kan det bli ruggigt och tidvis mycket mygg. Högklackat och kortkjol är inte att rekommendera.
Ta gärna med en keps och/eller vattenflaska om det är varmt ute.
2Morgonflygning
Till en morgonflygning rekommenderar vi att man utrustar sig med stövlar eller liknande skor. Morgondaggen som bygger upp under natten är mycket blöt.

Kan alla flyga luftballong?

1Ålder
För att få flyga ballong med oss måste du vara minst 12 år och 140 cm. Om du är under 18 år ska minst en målsman följa med i korgen.
2Skada eller sjukdom
Flygningen är ungefär en timme lång och du ska orka stå upp i korgen under denna tid. Landningen kan jämföras med att hoppa ner från en pall, om du på grund av ryggproblem eller handikapp inte klarar av detta så rekommenderar vi ej att du flyger luftballong. Om du på grund av annan skada eller sjukdom är osäker på om du kan flyga ballong så rekommenderar vi att du rådgör med din läkare.
3Gravid
Av säkerhetsskäl flyger vi ej dig som är gravid. Blir du gravid efter köp av biljett så förlänger vi din biljett så du kan njuta av din upplevelse efter graviditeten. Skicka in ett graviditets intyg som du får av barnmorskan tillsammans med biljettnummer så fixar vi detta åt dig.

Är jag försäkrad under flygningen?

1Ja!
Alla som väljer att flyga luftballong med oss är fullt försäkrade under flygningen, detta enligt Transportstyrelsens bestämmelser.

Har jag någon ångerrätt på mitt köp av ballongbiljetter?

1Ångerrätt
Vid köp av flygbiljetter - även ballongbiljetter - har du inte någon ångerrätt eller öppet köp enligt svensk lag. Vi erbjuder dock pengarna tillbaka inom 14 dagar från ditt köp, så länge du inte har bokat in dig på en flygning eller har köpt din biljett till ett rabatterat pris.