För att kunna boka en flygning behöver ni först köpa en biljett. Bokning kan ske i samband med köp eller senare. Observera att flygning ska bokas in under de säsonger som faller under biljettens giltighetstid. Biljetten gäller i 2 år från köp.

 


Dagen ni ska flyga så annonserar vi via SMS om vi samlas eller ej, senast 3 timmar före angiven samlingstid. Ballongflygning är väderkänsligt och kan inte alltid genomföras om det blåser kraftigt eller är åskskurar. Men gör inga egna bedömningar! Det kan regna på eftermiddagen men ändå bli flygning på kvällen efter att regnet passerat. Vi får väderuppdateringar löpande från meteorologen via en tjänst som är avsedd för vår verksamhet.

Vi samlas på gemensam samlingsplats, i Stockholm samlas vi vid Solna station och i Uppsala bakom IFU Arena. Piloten kommer där kontrollera vindriktningen innan vi gemensamt fortsätter ut till startfältet. Samlingsplatsen kommer vi återvända till efter flygningen, så här går det bra att parkera sin bil. Observera att det i Stockholm kan vara svårt att hitta parkering, därför kan det vara en god idé att vara ute i tid alternativt åka kommunalt till oss vid flygning av luftballong i Stockholm. Vi tar inte ansvar för om ni är sena och missar er bokade flygning.
Samlingsplats Stockholm - Rättarvägen 1 i Solna.
Samlingsplats Uppsala - bakom IFU Arena, mitt emot Arenahotellet, Edith Södergrans gata.

På startfältet plockar vi gemensamt fram ballongen och förbereder den för flygning. Piloten har en obligatorisk säkerhetsgenomgång och berättar mer om hur planen ser ut för den stundande flygningen. Efter detta kommer ballongen fylls med först kall luft från fläktar, innan piloten börjar fylla på med varm luft.

"Nu lyfter vi!" är en vanlig kommentar från passagerarna när vi svävar iväg i vår ballong. Normal flyghöjd är mellan 100-300 meter, men ibland är vi och nosar bland trädtopparna eller flyger på högre höjder. Det är så vi styr vår ballong, genom att byta flyghöjd.Efter ca 1 timme så är det dags att förbereda för landning. Landningen kan jämföras med att hoppa ner från en pall. Den kan bestå av en eller fler dunsar och det händer även att korgen välter under landningen. Det är ingenting att vara orolig för, korgen är byggd för detta och det brukar bjudas på en hel del skratt när det händer.
Väl nere igen så packar vi ihop ballongen. Avslutningsvis blir det ett traditionsenligt ballongdop där piloten tar med er på en resa över 200 år tillbaka i tiden. Vi skålar och avnjuter en picknick, ni får även ett personligt diplom med er nya titel och som ett fint minne.

Sedan är det transport tillbaka till samlingsplatsen. Vill man avvika på egen hand från landningsplatsen eller om man vill hoppa av längs vägen så går det givetvis bra. Väl tillbaka på samlingsplatsen så tackar vi för denna gång och önskar er åter i framtiden.